Wednesday, December 28, 2011

hampir habis

kerja makin habis.. sikit2 je lagi..
tapi maklum la.. yang sikit2 ni nanti yang tensionnye..
aku masih terpikir..
nak teruskan ke nak berenti..
nak teruskan sampai bile abisnye?
nak berenti kang aku tak dapat la nak finishkan hingga hand over..
tgk la camne.. terserah pada petanda-Nya..

Saturday, December 24, 2011

25th December 2011

hari ni krismas..
sebenarnye hari ni famili aku merancang kenduri kat umah ni..
kenduri kat kg baru..
tapi tak jadi atas sebab-sebab yg tak boleh dielakkan..
InsyaAllah ia hanya ditunda ke tahun lain..
brape tahun lagi aku tak tau..
dan aku tak pasti..
aku berserah pada Maha Penyusun, Yang Maha Perancang...

moga Allah bagi kekuatan iman dan islam pada kami sekalian..
amin..

Tuesday, December 20, 2011

bilik AHU

bilik AHU tak boleh pasang syiling tau.. kalau terpaksa pasang pun kene pasang yang kuat punye.. yang ade beam.. buh papan plywood.. baru finishkan dengan syiling.. kalau tak terbang woo.. kene hembus ngn AHU tu..

Sunday, December 18, 2011

meja..


lepas ni senang la aku nk jd interior designer kalau diperlukan..

Saturday, December 17, 2011

Orang Duk site

Duk site memang challenging.. best gak bg aku.. cuma satu je aku pinta.. tolong la jgn salahkan aku kat site bile keje tu patut org opis yg buat.. lepas tu tolong la paham.. bukan senang nk control org kat site nih.. ade je bende yg dah dipesan.. bende yg dah disuruh.. tak dibuat sampai sudah.. dan duit kene laju.. claim kalau org site buat kene la bayar cepat.. kalau tak hampeh la jadinye..

tips kali ni adalah kertas, gam salotip, dengan pen marker..

tiga bende ni kene ade kat site dan kene dipengang oleh seorang orang site sentiasa.. sebab pesan mulut tak boleh sebenarnye kat site.. memang tak laku memang tak efektif.. so lebih baik ambil sekeping kertas.. tampal kat dinding ke.. pintu ke.. pesanan atau kesilapan yg berlaku yang perlu diperbaiki.. malah bende yg tertinggal pun..

contohnye.. "di sini akan dipasang wallpaper.. tak perlu di cat".. "di sini akan dipasang akustik wall, tak perlu dicat,socket elektrik, suis, dan sign keluar perlu dipasang selepas pemasangan akustik wall".. "cat basah.. jangan pegang".. "bendul di sini salah dibuat, tolong rujuk lukisan kembali"

macam ni lebih efektif.. setakat pengalaman aku.. bende yg ditampal di dinding ini tidak akan dibuang orang kalau ada tempat tanda tangan dan letter head...

cuma kelemahan di sini.. kalau ada lawatan oleh client... kantoi la setiap bende yang berlaku dan kesalahan di site.. so.. orang kat site kene pandai2 la nk sorok bende yang ada kesalahan kat site..

Saturday, December 10, 2011

Building Services Drawing

dalam satu2 projek.. building services drawing atau M&E drawing ni penting untuk tau kedudukan lampu, plug, suis.. aircond.. laluan trunking.. laluan pipe bersih.. laluan paip kotor.. laluan paip bomba.. dan laluan ducting aircond..

semua ni kene kaji oleh Project Manager.. untuk memastikan takde masalah kemudian nanti.. sebab susah bile dah buat rupenye ade masalah..

antara masalah yg aku hadapi..

1-paip air kene ade pada bilik AHU..
2-floor trap kene ade di bilik AHU..
3-aircond split unit, suis, ngn plug kene letak lepas pasang akustik wall atau wood wall..
4-floor trap kene ade kat bilik tangki air.. takut tangki air bocor..
5-kat tempat berair kene ade drop at least 50mm, tapi kat tandas OKU kene buat slope..
6-kawasan luas kene pastikan air tidak bertakung..
7-rancang ducting aircond dengan betul dan providekan tempat nak gantung ducting pada roof trusses dengan betul.
8-paip air kene ade kat umah sampah..nk basuh..
9-aturan keje kene betul.. beams-susun bata-letak bumbung atau lantai-buh conduit-plaster dinding-finishing lantai-letak pintu-cat-syiling-letak ironmangeries-letak electrik fitting ngn aircond-cuci-kunci..

Wednesday, December 7, 2011

Shop Drawing

Shop Drawing adalah drawing yg dilukis oleh contractor atau supplier untuk mengetengahkan produk mereka.

Shop Drawing Terdiri dari coordination drawing jugak..

Sebenarnye problem paling teruk untuk projek ni adalah ketiadaan shop drawing.. memang la takde dalam specification dan BQ.. tapi ini dapat membantu projek jalan lebih smooth..

kemudian tiada pengira luas kawasan yang cekap.. membuatkan ade banyak barang terlebih beli dan ada yang terkurang beli.. ade yang tertinggal tak beli.. dan ada yang tersilap beli..

BQ adalah segalanya.. kene rujuk BQ berbanding Lukisan sebab kat BQ yang kite sain setuju..

Requirement kene bace.. kemudian kene tau bende yang wajib buat atas satu2 kerja..

Urutan kerja amat penting untuk menjaga dari belakunya sebarang kerosakan barang2 arkitek.. seperti jubin.. karpet.. dinding akustik.. urutan ini hendaklah dijaga elok2 oleh person in charge di tapak..

Pelantikan dan contract terhadap sub contractor hendaklah specifik dan dijaga dengan betul.. supaya tidak tertipu kemudian nanti.. pelarasan harga kena jga juga..

Ducting AHU kene bijak aturkan kedudukan dia.. sebab ini antara bende2 besar yang perlukan koordinasi syiling.. struktur.. trunking.. paip air..

sebarang kerja2 konkrit dan kerja2 jalan hendaklah dibuat selepas kerja2 M&E siap.. itulah gunanya koordinasi drawing atau Shop drawing..

kerja2 jalan pula kene bijak menentukan ketinggian jalan.. kecondongan supaya air tidak bertakung.. perlu jelas ditonjolkan dalam Shop Drawing..

Shop Drawing perlu dirujuk di arkitek.. terutama di detail drawing arkitek.. suapaya tidak bercanggah kemudian nanti.. tiap2 bilik, perlu ada shop drawing.. lebih detail lebih baik..

Monday, December 5, 2011

sikit2 di hati

di hati ini dah ada sikit2..
namun aku tidak pasti apa..
apakah ini cuma tampalan..
tampalan pada kecederaan jiwa yg dulu..
atau memang benar cinta sudah membaiki hati..
membaiki hati merasakan rindu..
merasakan rindu mahu ketemu..

ya Tuhanku.
Kau lebih tahu..
kalau ini cinta murni.. perkuatkanlah..
kalau ini cuma tampalan.. maka jauhkanlah kami..
ketemukan kami dengan cinta sejadi..
cinta yang mendekatkan kami padaMU..

Saturday, December 3, 2011

Grenade- aku (c0ver)

video

ni lagu 1st aku blajar main gitar..
suara aku ade lari2 skit.. harap dimaafkan..
chord pun yg senang2 je aku bantai..

aku nak berpolitik skit..

ni mungkin isu lapok.. tapi yg ni paling aku risau..
pada orang pas.. terutama Tuan Guru Nik Aziz..
Tolong la jgn bagi org bukan islam guna nama Allah..
sebab aku takut nanti anak2 cucu2 aku semayang kat gereja..
sebab paderi sane cakap "takpe, same je.. sembah Allah gak"
kalau aku ade mase tu mungkin aku boleh halang mereka dengan tangan dan kaki aku..
tapi kalau aku dah mati camne??

kene lak semayang kat gereja dapat duit..
semayang kat masjid kene bagi duit..
kan ke payah aku nak didik anak cucu aku nanti..

sesungguhnya mereka tidak boleh menggunakan nama Allah..
kerana mereka mensyirikkan Dia dengan kepercayaan trinity mereka..
Allah Maha Esa.. tiada 3 dalam satu atau satu dalam tiga..
Allah tidak beranak dan tidak diberanakkan..
dan Allah tidak menyerupai sesiapa mahupun apa2..

ini bukan membangkang pape..
ini rayuan dari aku..
kalau nak buat hudud buatlah..
lagi bagus negara ini berhudud pun..
namun penggunaan nama Allah pada agama lain..
tolonglah.. aku merayu.. tolong jgn beri pada agama lain..
berkecamuk agama kat Malaysia nanti..

Thursday, December 1, 2011

adoii

tak brape sihat gigi nih..
cepat la sihatt..
aku nk sihat..
sihat2..

:-)

Wednesday, November 30, 2011

Demam ke ni?

aku mungkin demam..
sekarang ni pun dah seram2 sejuk..
memang aku mintak kot demam.. so aku boleh mc..
haha

kadang2 best gak demam..
sengal2 yg dirasekan tu rase nak tergelak..
haha..

hurmm..
tadi pun kene hujan skit.. mungkin kot akan demam..

tak tau lagi..
aku jarang demam..

mungkin rambut aku nak panjang kot..
tapi aku nak rambut panjang..

Wednesday, November 23, 2011

Berkelah

aku nak berkelah la..
best dulu2..
aku igt lagi..
buat khemah kat tepi laut..
mandi laut..
masak dengan unggun api..
kawan2 main gitar..
jungle trekking..
panjat bukit..
flying fox..
hurmm
skrg takde geng nak buat bende fun camtu..
hurmm..

Wednesday, November 16, 2011

Penyamaan Taraf Perempuan lelaki

pertama sekali aku nak cakap aku bukan la sexist.. malah aku pikir perempuan adalah antara makhluk yang istimewa di semua panca indera aku.. malah termasuk juga pada hatiku.. pada yang cukup istimewa untukku la..

aku pelik sebenarnye dari mana datang nye idea untuk menyamatarafkan perempuan dan lelaki. yang pasti bende ni datang dari barat. mereka mahu perempuan pun boleh buat kerja cam lelaki dan boleh jadi bos. malah boleh memerintah lelaki. aku bukan nak membangkang bos perempuan dalam kes ni.. kalau derang layak aku setuju la dengan derang.

aku tidak salahkan activist ni sebab secara logik akal memang benar, menyamatarafkan jantinalah baru dinamakan keadilan antara jantina. namun sebenarnye kalau kite berbalik pada agama Islam. Antara perempuan dan lelaki, lebih mudah perempuan masuk syurga tau.. perempuan tidak mempunyai tanggungjawab yang besar. antara tanggung jawab mereka adalah anak2 la.. makesure anak2 baik.. dan itu juga tanggungjawab lelaki untuk jaga anak2. perempuan jaga 4 perkara dah cukup untuk mereka pilih mana2 pintu syurga mereka mahu..

1- jaga semayang-senang je nih..
2- jaga puasa-ni pun senang.. aku tgk ramai perempuan rajin puasa. kene lak nak diet.. :-P
3- jaga kemaluan- as long as perempuan tau malu derang ni pandai la jaga yang ni.. ni termasuk dalam tutup aurat jugak..
4- jaga suami- erk.. ni cabaran skit kot bagi pempuan.. kene lak lelaki buat permintaan pelik2.. nak bubur kacang kul 3 pagi ke.. tak ke pelik namenye tu.. haha

number 4 ni menarik.. tapi selagi korang bagi suami korang happy syurga la dah.. sebab 3 yang awal tu senang je.. kene lak kalau suami mintak kawin satu lagi.. bagi je.. bagi derang happy.. tanggungjawab korang pun kurang yang number 4 ni.. dulu kene layan dia punye pe'el sorang2.. bile dah ade dua.. dua orang layan pe'el dia.. dah kurang keje korang.. masuk syurga jadi senang..

kene plak suami sayang lebih la bini muda.. takyah layan laki korang pape pun korang dah masuk syurga.. masuk syurga free lak tu.. hahaha

tapi aku taknak bini ramai2 ni.. sorang cukup la..sebab sebagai lelaki lak.. kene berlaku adil.. kang aku lak ke neraka sebab tak belaku adil.. nauzubillah hi minzaliq..

jadi,(ni baru nak masuk point sebenar).. sebenarnye perempuan tak perlu minta penyamaan taraf ni.. sebab taraf korang dah tinggi dah, kalau korang jaga 4 perkara tu betul2 kalau syurga yang korang target.. malah sebenarnye perempuan memang dicipta dibawah lelaki.. (alamak, mesti ramai perempuan tak puas hati ngan aku bile bace blog aku yg ni)..

ni teori aku.. kenape perempuan akan tertarik dengan lelaki yang tak berape hensem.. yang kadang2 ganas.. yang tak layan kehendak mereka?.. bukan tertarik kepada lelaki yang baik.. yang beli kan semua yang perempuan nak.. yang mintak approval dari perempuan untuk dating kat mane.. nak makan ape mase dating pun nak tnye pempuan..

sebab lelaki yang ganas2 ni.. derang akan kawal perempuan derang.. ntah macam mane ntah.. kawalan tu sebenarnye memberi satu tarikan perempuan kepada lelaki tu.. kene lak perempuan yang cantik.. derang suke sgt ngn jerks yang macam rock star, ahli tinju, gangster.. sebab lelaki camni maskulin.. making decision.. control woman.. yang macam tu yang derang nak.. sebenarnye derang tak suke pun dengan keganasan lelaki tu.. tapi dah takde choice.. yang ganas ni jugak yang pandai menarik hati mereka dan pandai buat decision untuk mereka..

so.. kalau ade lelaki yang baik tapi pandai buat decision.. pandai menjaga.. pandai mengawal wanita secara bijak.. mereka akan rase selamat dan bertambah sayang kat laki tu.

tapi kalau lelaki yang lemah.. keputusan pun serah pada perempuan.. memang la perempuan tu lari.. perempuan.. sekuat mane pun dia.. setinggi mane pun kedudukan dia.. dalam relationship.. dia nak cari yang strong.. yang confident.. yang dominance.. yang decision maker.. so derang boleh concentrate untuk jalankan kerja2 yang derang suke macam memasak, jaga anak, layan suami.. bukan nak tolong pikirkan ape nak buat esok, minggu depan, bulan depan, tahun depan.. itu biar lelaki la pikirkan.. suami derang.. kan?

cuma lelaki kene bijak la.. lelaki kene strong.. baru perempuan patuh...

so.. nasihat untuk lelaki.. pandai2 la jadi lelaki..

jumpe idea ni dari http://www.takeninhand.com/
korang (baik lelaki mahupun pempuan, bace ni korang faham la maksud aku sebenar)



Sunday, November 13, 2011

neutron

neutron akan decay kepada proton kalau ia tidak attach dengan mana-mana proton. neutron akan mengalami beta decay dan mengeluarkan electron dan electron antineutrino. aku tak pasti ape electron antineutrino ni.. korang cari la sendiri..

tapi aku nak citer kat sini camni jer.. neutron yg bersendiri akan decay kepada proton.. kemudian proton kene cari electron untuk jadi hydrogen supaya bertambah stabil..

sebijik macam manusia la.. bile korang rase lonely korang akan transform kepada seseorang yang lebih positif dan cari pasangan korang untuk menjadi lebih stabil..

hahaha

Wednesday, November 9, 2011

Angkasa Raya..



nak tau citer lanjut dan gambar menarik korang gi kat website



dari gambar di atas.. aku dah statekan kawasan tiang yg mengalami compression dan tension..

kawasan tension tidak boleh dibuat dengan konkrit biasa (kalau konkrit zaman baru tak tau la plak aku) sebab secara normalnye konkrit tidak boleh tanggung tension atau penarikan.. jadi kene la buat dengan besi.. mahal la skit since besi kat malaysia memang mahal berbanding konkrit.

kawasan compression lak boleh dibuat dengan konkrit. tapi tiang ni mungkin akan jadi sedikit besar atau mempunyai bilangan besi yang banyak.. solution lain mungkin derang cipta high compression konkrit untuk tanggung beban di tiang tu.. kurang la skit cost dia.

kawasan kosong tu.. kalau diisi.. tiada masalah.. ruang lebih besar.. malah tiada tiang mengalami compression dan tiada tiang mengalami tension yang berlebihan.. jadi cost lebih efektif (aku tak kata murah, tapi efektif. sebab ruang untuk digunakan lebih banyak dan tiada tiang luar biasa yang perlu dibuat)...

tapi aku sebagai engineer kene la ikut cakap arkitek.. dah itu arkitek nak kami structural engineer kene buat gak.. tapi aku nak involve dengan project yang macam ni.. aku sukakan challenge yg best camni..



Sunday, November 6, 2011

jumpe syaitan dalam St Francis in Assisi

aku tak tau gambar ni kat mane.. assisi tu kat mane dunia aku tak tau..
aku tau gambar ni dah lame.. dalam zaman renaissance dulu.. lame la..
tapi derang baru nak nampak ade muke syaitan kat dalam gmbr "suci" derang..

nampak tak korang kat awan dia? profile syaitan bertanduk hitam..

tapi yang menariknye.. berape ramai org tgk gambar ni? malah dah beribu tahun dah.. dah berjuta mata-mata kaum kristian tgk gambar ni.. camne boleh miss gambar syaitan kat dalam lukisan tu?

so.. kalau orang cakap kat aku kat site nanti
"camne ko boleh tak nampak lukisan arkitek ni patutnye buat camni/camtu/gitu/ gini"

aku boleh jawap la
"sedangkan lukisan kat St Francis in Assisi dah beribu tahun ditgk oleh berjuta orang seluruh dunia pun baru sekarang derang jumpe ade muke syaitan tanduk hitam dalam lukisan tu"

Chanteek punye pancung...

Saturday, November 5, 2011

Djamaa El Djazaïr



ni gambar masjid..Djamaa El Djazaïr nama diberi dan dibina di Algiers. Algeria. Siap pada tahun 2016 (kalau takde EOT la). Kapasiti 37 000 orang makmum, akan jadi masjid number 3 terbesar di dunia lepas masjid haram di mekah dan masjid nabawi di madinah. menara dalam gambar tu setinggi 296m. tinggi tu..

fungsi lain:
-sebagai muzium tamadun Islam
-pusat komuniti dengan arked perniagaan
-pusat konvenyen dan
-sebuah balai bomba

Ianya direka oleh sebuag firma Jerman dan dibina oleh firma dari China.

Pendapat aku lak.. makin akhir zaman ni makin besar lak masjid.. kemudian selain dua masjid besar kite ni di mekah dan madinah.. tiada masjid lain akan diimarah seperti itu.. itu nabi Muhammad yg cakap.. so ini satu pembaziran..

kalaulah duit buat masjid ini digunakan untuk perang terhadap yahudi kan lebih baik..

sourxe maklumat ni dari

http://blogserius.blogspot.com/2011/11/serius-cool-djamaa-el-djazair-bakal.html

Thursday, November 3, 2011

Pelik2

hari ni pelik skit..
aku punye M&E coordinator baik semacam je..
ape bende yang dia cube buat ntah?
semua yang aku bincang ngn dia going smoothly..
dia pun tak condemn aku..
itu pun lepas aku jumpe ngn Taha site engineer pakej c..
mungkin dia rase aku ni ade potensi lepas aku boleh berkawan baik..
dengan kawan lama dia..
ntah..
aku pun pelik..

aku nak tau siapa M&E coordinator aku..
aku nak tnye sifu aku ir. azizi perunding azizi..
siapa dia ni?
ape kelebihan dia?
ape kelemahan dia?
ape cerita sebenar dia ngan dato'?

Friday, October 28, 2011

Let it come Naturally..

Let it come naturally,
mati aku camni,
aku takut bende ni jadi,
dan aku takut tak tak boleh kawal diri,

let it come naturally,
senang la ko cakap camtu,
aku ni yang tanggung,
bukan korang pun..

tolong,
siapa dirinya..
tunjukkan aku..

Thursday, October 27, 2011

Pembinaan...

aku tak pasti sebenarnye kenape dah jadi dengan manusia-manusia dalam pembinaan begini.. kuat manipulasi ke tahap maksimum. gali lobang tutup lobang. tipu sana kaut sini. takde yang lurus pun. this is a good challenge for me anyway..

how to tackle the most stubborn people..
how to spot lies..
how to be friends with all of them..
how to have benefit with all of them..
how to use them in sun tzu ways...
how to communicate with them.,
how to control them..
how to manipulate them..

semua kene belajar. malah aku kene cepat2 belajar. sekarang aku berada dalam dunia pembinaan yang herot berot, bengkang bengkok, tiada yang boleh dipercayai.. dan tidak boleh pula terus tidak percaya.. kerana setiap manusia ade kelebihan mereka.. gunakan kelebihan mereka to the max.. dan tutup kelemahan mereka dengan orang lain.. maka mereka akan hormat diri ini selama2nya..

aku diperbodohkan selama ini.. aku semakin dewasa dan matang.. aku tidak boleh diperbodohkan lagi..

Sunday, October 23, 2011

bende aku nak try dalam jangka masa terdekat (cont)

Wednesday, October 19, 2011
bende aku nak try dalam jangka masa terdekat
dalam 3 bulan dari sekarang.. aku nak try beberape bende..

bela rambut panjang.. let see what happen.. hehe (dalam Proses, pening paler la skit2 tapi kena la tahan)

shoping bnyak baju kemeja dan tshirt lengan panjang.. dan juga seluar jeans n slack.. kasut..sebab aku kan nak jadi project manager.. kene la jadi smart dari sekarang.. (tunggu gaji)

cari satu sukan untuk mengisi masa lapang hujung minggu.. mungkin bowling.. tak pun snooker.. berenang ke.. golf.. (ini geng manjang sibuknye)

tulis cerita cerpen banyak2.. at least 7 cerpen.. cerite bebas... (aku dah tulis dua stakat ni)

belajar main gitar.. sape nak jadi sifu aku? kite runding harga.. haha.. (gitar dah beli, aku baru belajar 4 chords stakat ni banyak lagi kene blajar)

buat masa ni ini je dulu.. nanti aku dah achieve yg ni aku akan create baru lak..
Posted by Azizul Hawari at 3:05 AM

Saturday, October 22, 2011

Projek aku sekarang

banyak bende berkecamuk akibat tak cek betul2..
aku mengharapkan orang yang lebih pakar menegur aku..
aku kan baru dalam pembinaan...
namun nampaknye aku yang kene tegur orang lama buat kerja...

kelemahan engineer zaman sekarang adalah taksub sgt dengan program computer dia..
nak kene run dulu la kat program baru boleh determine..
nape dulu2 engineer tak wujud pun..
besi yang dan kayu yang derang pakai kurang gak..
takde komputer pun..
guna logik akal dan mata je..
dah boleh determine boleh pakai or tak..

teknologi membuatkan engineer terlalu bergantung pada program..
kalau camtu baik aku belajar cara guna program je dulu..
takyah belajar susah2..

aku taknak jadi engineer yang mcm tu..
sebab aku tahu bukan senang nak buat bende yang dilukis dengan sambil lewa..

Thursday, October 20, 2011

Dinding Kayu

aku mati-mati igt orang bubuh kayu kat dinding cuma 10mm atau kurang dari tu. sebab aku tgk sample dia nipis je..

lepas sampai kat site.. orng yg buat tu kate ade plak dia punye tetulang.. dekat dua inci jaraknye dinding kayu + dengan tetulang dari dinding simen.

aku gitau aku punye M&E coordinator. ade dia marah aku balik sebab tak gitau dia. ape dia bodo sgt ke tak reti tgk dwg arkitek sendiri? kaji sendiri? dia koordinate la. dah name pun M&E coordinator.

Sabar la Azizul..

Wednesday, October 19, 2011

bende aku nak try dalam jangka masa terdekat

dalam 3 bulan dari sekarang.. aku nak try beberape bende..

bela rambut panjang.. let see what happen.. hehe

shoping bnyak baju kemeja dan tshirt lengan panjang.. dan juga seluar jeans n slack.. kasut..sebab aku kan nak jadi project manager.. kene la jadi smart dari sekarang..

cari satu sukan untuk mengisi masa lapang hujung minggu.. mungkin bowling.. tak pun snooker.. berenang ke.. golf..

tulis cerita cerpen banyak2.. at least 7 cerpen.. cerite bebas...

belajar main gitar.. sape nak jadi sifu aku? kite runding harga.. haha..

buat masa ni ini je dulu.. nanti aku dah achieve yg ni aku akan create baru lak..

My life purpose

aku dah lame tak peringatkan diri aku tentang life purpose aku..
so, hari ni aku nak tulis balik..

aku nak financial freedom dengan maximumkan ASB aku.. selain dari tu aku nak jadi landlord.. beli umah dan sewakan pada orang untuk capai financial freedom aku..

tentang kerja.. aku tak yah kerja selepas aku dah cecah financial freedom.. aku kerja sebab aku sukakan cabaran membuat project pembinaan je.. duit sebagai ganjaran penat lelah aku sahaja.. bila kerja, aku nak jadi project manager yg dihormati.. semua hasil kerja aku dikenali.. dan sesiapa yang berkerja dengan aku akan happy.. dan setiap detail.. cabaran dan rintangan aku dah tackle dulu sebelum benda tu terjadi di tapak bina..

kemudian aku nak jadi bos.. syarikat aku adalah syarikat IBS untuk rumah bungalow.. jadi sesiapa yang beli tanah kosong dan nak umah derang siap cepat.. secepat 2 minggu.. besar.. dan harga berpatutan.. lengkap dengan interior design dan landskap.. datang ke opis aku.. kite boleh bincang harga dan deliver product dengan cekap dan pantas..

hobi aku melancong.. ade je peluang aku akan bawak famili aku kuar jalan2.. luar dan dalam negara..

hidup aku lak seimbang.. aku tidak terlalu berat bekerja sehingga aku sakit2.. atau aku tidak happy.. aku enjoy hidup aku.. tapi aku tak lupekan juga tanggungjawab aku.. untuk bagi orang yg bersama aku sentiasa happy..

Sunday, October 16, 2011

Risalah Hati

bantal untuk lelaki dan perempuan..

aku jumpe gambar ni..


aku plak memang suke dua2.. dan aku gak suke yg pempuan tu adalah laki dan laki adalah pempuan.. sekali skala tukar posisi tak salah kan?


Saturday, October 15, 2011

Limitless

aku tgk citer limitless lepas abg aku promote suh tgk.. aku memang suke giler ngn citer ni.. sebab kesah dia dari lelaki omega ke lelaki alpha dengan bantuan ubat.. aku nak jadi hebat macam hero citer ni tapi aku tak suke bantuan ubat. sebab aku rase ubat ni akan buat aku jadi dependent sgt nanti dan akan merosakkan buath pinggang gak. abg aku dah promote aku beberapa biji ubat seperti nootropil.. aku penah makan.. memang best efek dia kat otak.. tapi macam aku cakap.. aku tak suke dependent dengan ubat dan aku taknak side efek dia kemudian nanti..

tapi aku nak jadi mcm hero tu gak.. dia, lepas makan ubat tu, boleh access semua memori dalam otak dia.. membuatkan dia bijak.. confident.. dan cepat jadi kaya.. powerful..

ape yg aku belajar dari citer tu aku kene la cari ubat tu yg memang takde side effect pada aku kemudian nanti.. dan membuatkan aku tidak terlalu dependent dengan ubat tu gak..

selain dari tu aku kene la latih diri aku untuk sentiasa aware dengan keadaan sekeliling.. listen everything around me.. listen using ear, eyes, touch.. and fully aware of my current environment.. train to push my brain to the limit...

dalam citer tu dia tunjuk bagaimana dia baca seseorang itu dengan body language, dengan jenama dia pakai.. dengan lambang2 yg ada pada badan dia.. dengan buku2 yg dia baca..

so the keyword here is paying attention all the time.. pay attention is the key words here..
if u pay attention to ur bos.. u will get raise..
if u pay attention to ur friends, u will get a lot of friends to be fun with..
if u pay attention to ur spouse, u will get happily ever after..

pay attention on the words they said, the way they said it, how they behave on certain things.. what symbols they wearing.. what brands they use.. what books they read.. all that will help u to grab their mind and soul.. so that u can use them later on.. how u want to use it is up to u..

Friday, October 14, 2011

Asyik2 tak Cukup

Susah la aku jadi Site Engineer ni.. sebab aku kene duk site.. bos suruh macam2.. tapi org duk tnye itu ini aku kene layan gak.. dah la personal thing pun datang menyusahkan aku gak time2 camni.. adui..

tu semua dugaan aku.. tak pun penghapus dosa aku yg lepas2.. sebab aku bukan baik sangat untuk diuji Allah.. aku banyak dosa jugak..

sekarang ni aku duk tensen barang kat site ni asyik tak cukup je macam

  1. tap water.
  2. pintu
  3. jubin 2' x 2'
kemudian barang berlebih berlambak2 lak

  1. jubin 1' x 1'
  2. cat bertong-tong lebih
suruh kira malas kira.. dah kira salah kira.. lainkali suruh je subcont kira.. kalau salah biar la subcont tanggung.. macam dulu.. sekarang subcont salahkan kite balik.. pe ni wei...

Thursday, October 13, 2011

fallin in luv

susah bagiku untuk jatuh cinta..
namun kalau sudah jatuh cinta..
sukar juga bagiku melepaskannya..

namun sudah itu sudah..
tiada lagi titik pertemuan..
antara kita kutemui..

beza kita memang berbeza..
bagai langit dengan bumi..
namun tanpa langit adakah bumi?
tanpa bumi adakah langit?
mereka saling memerlukan..
namun keperluan itu musnah..
harapkau fahami mengapa..

kenangan antara kita sukar kulupakan..
namun dirimu tetap ku tinggalkan...
kerana perpisahan ini..
lebih baik untuk kita..

keadaan di site

kat site ni, ade bende2 aku kategorikan "jahat"

  1. akustik wall: dia ni kene buat dulu sebelum pasang aircond, plug, dan switch.. errghh
  2. compaction test: buat lepas compact tanah sekali, kemudian buat lagi lepas compact crusher run.. damn..
  3. cubicle pasang dulu baru pasang jamban..

tu je setakat ni aku dapat pikir.. kalau ade lagi aku buh lagi..

Mulut

wahai kawanku,
dan diriku juga,
jangan la sebab nak keluar sgt dari mulut harimau,
kau termasuk dalam mulut naga,
jangan kerana nak keluar dari mulut naga,
kau masuk mulut singa,
jangan sebab nak keluar mulut singa,
kau masuk mulut buaya..

nasihat ni aku beri untuk diri aku,
dan sesiapa yg bace blog ni,
agar beringat,
kat luar sana tak semestinye indah..
jgn mengharapkan yg indah diluar sana..
kamu terjerumus lalu meninggalkan yg sedang ada..

bukan maksudku jgn keluar dari mulut-mulut itu bila ada peluang..
namun kena la beringat..
keluar kena la keluar..
bodo la kalau taknak keluar..
sia-sia je kene baham nanti..
tapi dah keluar jgn la rush ke baru lak..
sampai tak ambil kira yg bru tu naga ke,
singa ke,
buaya ke,

rileks.. be cool..
nasihat ini sesuai untuk politik..
kerjaya..
berkawan..
mahupun berpasangan..

Wednesday, October 12, 2011

Mengorat..

Aku tak reti mengorat2..
aku masuk minang terus je.. senang..
perangai aku plak tak same antara org yg aku baru kenal ngn org yg aku tak brape kenal..
aku akan baik ngn org baru kenal.. takut menyinggung perasaan dia lak..
dan aku suke menyakat ngn org yg dah lame kenal..
so aku memang berbeza..

kate geng2 laki aku "kene sakat pempuan dari mula, walaupun tak brape kenal"
tapi aku tak brape reti..
memang aku tak reti ngorat la camtu..
dah lame tak ngorat kowt..

tapi senang je aku sekarang..
kalau aku tak dapat ngorat pempuan tu.. tandanye pempuan tu bukan aku punye..
mesti Allah nak beri yg lebih baik dari dari pempuan tu...
dan aku akan dapat pempuan yg aku reti ngorat je..
dengan cara aku dan stail aku..
aku pun jadi selesa camtu..

Tuesday, October 11, 2011

Dato' ahmad jais dah meninggal

so.. entry kali ni pasal Dato' ahmad jais..
aku tak brape minat Dato' ahmad jais ni..
tapi jgn cabar aku nyanyi lagu dia..
aku tau la hampir semua lagu popular dia..
since aku ni pun jenis old fashion..
ayah aku peminat dia..
tiap2 hari mase aku kecik dulu.. ayah aku akan karoke atau dengar lagu dia..
tapi skarang.. since ayah aku ni dah haji.. hajah saleha tak bagi la dah..
hahahaha..
tu la kesah famili aku..

love u both pa & ma..
u r cute together...

Monday, October 10, 2011

Pause Game sebab nak balas SMS

aku penah kene ngadu ngn kawan2 pempuan aku..

"kalau laki dah main game tu, nak balas sms pun susah, pause je la, kemudian sambung la main game balik"

ingin aku gitau kat korang orang pempuan. kalau laki tak balas sms sebab main game ada sebab2 tertentu..

1)game tu tak boleh pause.. mungkin game tu game online.. mane boleh pause.. org marah la..
2)selalunye kami kaum lelaki, kalau dah dapat main game.. lupe diri..
3)tau sms masuk.. tp saat2 genting dalam permainan mane boleh stop.. lepas tu terlupe terus nak balas
4)main berdua dengan kawan lelaki lain.. mungkin main bola ke.. nanti asyik2 pause je kawan kutuk lak "oi, takut awek ke?" lagi parah kalau main game tu berdua ngn awek lain.. hahaha

so, sebenarnye lelaki memang suka cabaran, dugaan, dan rintangan. so tu sebab dia main game.. kalau anda kaum pempuan yg pandai bagi sms berbentuk cabaran, dugaan dan rintangan.. mungkin msg berbentuk menyakat si lelaki ni.. sampai satu tahap lelaki ni akan sanggup stop main game semata2 nak balas msg anda.. ni tak.. msg "awk dah makan?" "awk dah tido ke?" aduhh makk... lainkali msg la

Pempuan: Awk..... sy jatuh.... :-(
lelaki: hah? jatuh ke? kat mane? skit? (kalau dia sempat la nak bace time dia main game, korang kene la sabar tunggu)

P: ye.. jtuh.. tak tau kat mane.. lupe dah.. nak kate sakit pun tak gak.. nak kate sedap pun tak gak..

L: hah? jatuh boleh sedap ke? camne boleh lupe kat mane?

P: tu la, ntah tak tau tetibe jatuh...

L: camne boleh terjatuh tetibe..

kemudian panjangkan lagi la sms ni.. tu ikut la kreativiti korang..

sebenarnye pempuan tu tak jatuh pun secara fizikal.. pempuan tu nak cakap jatuh cinta ngn laki tu.. tu dah cukup la buat lelaki tu layan korang walaupun tengah main game..

korang boleh kate
"hati sy sakit la awk"
"mata saya dah tak nampak " <---kan cinta itu buta
"kalau sy lari dari rumah ape awk nak buat?"
"kalau la sy ni pembunuh bersiri, awk nak lagi tak kat sy?"
"kalau sy ni spy dari Rusia, awk nak lagi tak kat sy?"

banyak lagi la sms yg best2 korang boleh reka..

I m α ♂

buat rantai ngn huruf2 kat atas..

aku nak buat ape aku nak buat..
sape nak halang aku u got to go..
sape nak join aku meh sini kite enjoy hidup ni sesame..

aku sekarang kurang sorang kawan ajak karoke..
best bro karoke ngn ngko..
bile la boleh karoke lagi..

Sunday, October 9, 2011

Jangan Menipu Lagi

Jangan la tipu aku lagi,
aku tak penah kol org lain kecuali pasal kerja,
aku tak penah msg org lain kecuali pasal kerja,
aku tak penah chat ngn orang lain kecuali pasal kerja,

tapi kau??

kemudian kau kata kau cinta dan sayang aku,
kemudian kau kata kau tak boleh hidup tanpa aku,
kemudian kau kata kau tak cari laki lain,

kau tak boleh tipu aku,
aku bukan bodoh,
dan aku bukan sangapkan kau dah,
cukup lah tu.

and I live by the rules of "it's over" now

Wednesday, October 5, 2011

happy birthday Azizul

when u msg "bgn syg"..
on my very special day of mine..
on my birthday??
really??
dats ur present?..
well....
thank u...
:-)

Tuesday, October 4, 2011

I dont like this feeling

yeah,
i dont like this feeling,
its killing me,
killing me softly..
its hurt so much..

but the hearts have been broken..
my heart,
ur heart,
my mum heart,
ur mum heart,

what i can confirm here,
u didnt do the thing that i prevent u to do,
unless u dont want me anymore..

testing..

Ujian,
aku suke ujian,
masa dulu,
masa kite nak tau hati budi masing2,
sebab kite nak qualify dia..
nak tau sejauh mana keikhlasan dia..
sejauh mana dia sanggup berkorban untuk kite..

tapi kalau dah sekarang ni pening la skit,
nak buat ujian lagi ke?
lepas aku dah buktikan semua nye?
kemudian ujian tu backfired..
aku taknak dah ujian2 ni..
aku nak sambung n be happy je..
udah2 la dengan ujian tu..
aku dah malas nak layan dah..
aku memang ikhlas..
aku akan hadapi semua nanti..
tapi tolong la paham..

nape u broke the rule??
u dont want me la kan??
usah nak main2 lagi..
semalam cakap lain rini cakap lain..
sok silap2 cakap lain..

semalam katekan tidak mahukan ku..
hatimu dah terpaut dengan yg lain..

rini kau merayu2..
katemu lalaki lain cuma gimmick..

aku tidak mahu diperbodohkan lagi la..
udah2 la tu..

Monday, October 3, 2011

apakah tindakan aku betul?

Ya Allah,
apakah tindakan nekad aku ni betul?
yakinkan aku ya Allah..
tolong yakinkan aku..
yakinkan aku yg tindakan aku betul..
yakinkan aku ya Allah..
yakinkan..
yakinkan aku ya Allah..
tolong.. berikan aku kekuatan..
untuk menghadap masa depan..
berikan masa depan aku lebih cerah dari hari ni..
harap Kau memberi dorongan dan kekuatan..

Sunday, September 25, 2011

I wish to..

Buggy Jumping
naik Eye on Malaysia...
Gi Mekah buat haji..
gi taj mahal
bukak kedai buku (MPH kalau boleh)
Properties investor yg berjaya..
gi Dubai..
Gi paris..
belajar main keyboard..
Pusing dunia dengan yg tersayang..
naik balon panas..
ke luar angkasa..
main payung terjun..
scuba diving..

Friday, September 23, 2011

white flag by dido

I know you think that I shouldn't still love you,
Or tell you that.
But if I didn't say it, well I'd still have felt it
where's the sense in that?

I promise I'm not trying to make your life harder
Or return to where we were

I will go down with this ship
And I won't put my hands up and surrender
There will be no white flag above my door
I'm in love and always will be

I know I left too much mess and
destruction to come back again
And I caused nothing but trouble
I understand if you can't talk to me again
And if you live by the rules of "it's over"
then I'm sure that that makes sense

I will go down with this ship
And I won't put my hands up and surrender
There will be no white flag above my door
I'm in love and always will be

And when we meet
Which I'm sure we will
All that was there
Will be there still
I'll let it pass
And hold my tongue
And you will think
That I've moved on....

I will go down with this ship
And I won't put my hands up and surrender
There will be no white flag above my door
I'm in love and always will be

I will go down with this ship
And I won't put my hands up and surrender
There will be no white flag above my door
I'm in love and always will be

I will go down with this ship
And I won't put my hands up and surrender
There will be no white flag above my door
I'm in love and always will be

Tuesday, September 20, 2011

Titisan

indah di pagi ini,
harus ku hargai,
sebab hidup di dunia bukan lama,
entahkan esok entahkan lusa,
kite kan pergi menghadapNya,

Titisan dari mata ini,
mengalir laju,
membuang dosa2 yang lalu,
taubat pada Mu,
ampun dipinta pada manusia sejagat,
dan wahai manusia sejagat,
hati ini dah memaafkan mu,

Namun wahai ratnaku,
keringkan titisan dari matamu,
keringkan titisan di pipimu,
kerna apalah gunanya titisan itu,
pada lelaki seperti aku,
yg mudah melupakanmu.

mudah melupakan cintamu,
mudah melupakan perasaanmu,
mudah melupakan pengorbananmu,

aku tak layak,
untuk membuatkan
air mata itu
terus mengalir..

Hembusan

Lembut datang hembusan cinta,
menyapa pipi dan hati ini,
membelai dengan perlahan,
menyentuh nurani,
membungkus hati,
dengan sutera selatanmu,

selembut sutera,
membungkus hati,
dgn cinta dan kasih syg,
patutnya aku gembira sekali,

namun hati ini pedih sekali,
bila kamu berada jauh nun di sana,

daku rindu kamu.

Monday, September 19, 2011

Perhaps, perhaps, perhaps by Doris Day

You won't admit you love me
And so how am I ever to know?
You always tell me
Perhaps, perhaps, perhaps

A million times I've asked you,
And then I ask you over again
You only answer
Perhaps, perhaps, perhaps

If you can't make your mind up
We'll never get started
And I don't wanna wind up
Being parted, broken-hearted

So if you really love me
Say yes, but if you don't dear, confess
And please don't tell me
Perhaps, perhaps, perhaps
Perhaps, perhaps, perhaps

If you can't make your mind up
We'll never get started
And I don't wanna wind up
Being parted, broken-hearted

So if you really love me
Say yes, but if you don't dear, confess
And please don't tell me
Perhaps, perhaps, perhaps
Perhaps, perhaps, perhaps
Perhaps, perhaps, (giggle) perhaps
(giggle)

Malam yang sepi

Malam ini malam yang sepi,
Mungkin kerana tiada sesiapa di sisi,
Bunyi cengkerik pun tiada lagi,
Pelik sungguh malam ini,

Aku termangu menunggu,
Menunggu sesuatu yang tidak ku tahu,
Petunjuk datang namun ku ragu,
Ini kah dia petunjukku?

Malam yang sepi aku sendiri,
Tiada teman, mungkin aku harus pergi...

Mungkin...

Wednesday, May 11, 2011

Bahtera tanpa nakhoda

bahtera tanpa nakhoda..
terus belayar di laut china selatan..
bukan besar lautannya..
namun penuh cabaran..
pelayaran ini di musim monsoon timur laut..
pada awalnya bahtera ini bernakhoda..
bila kapal bernakhoda..
anak buah akan lebih rasa selamat..

namun tetibe je..
nakhoda ini terjun ke laut dan tinggalkan bahtera..
ke utara katanya ada hal ingin dia selesaikan..
kami di bahtera yakin dia kembali..
namun kali ini kami terpaksa terima realiti..

mungkin masalahnya membuatkan dia lupakan kami..
namun memang pedih untuk kami hadapi laut ini..
mungkin kami cuma perlu terima..
yang kami karam di sini..

bahtera tanpa nakhoda..
kami tetap belayar..
membuat apa yang kami kena buat..
menambah kerja apa yang patut..
untuk pastikan bahtera ini terus berlayar..

Keyakinan

keyakinan yang keterlaluan juga akan membunuh. sebab ape, lepas kite marah2 orang last2 baru kite tau kite silap. malu wooo...

baru2 ni aku bertekak sekali lagi ngn sub kont aku. dia kate drawing tangga salah. aku dah kira dah drawing tu betul. dia yang pegi tambah anak tangga tu lagi dua pasal ape. sebab dia generasi X dia ni over confident la. aku lak generasi y.. aku tau dia dah salah tapi aku tetap takde confident nak lawan dia baik..

BTW, dari blog aku ni mesti orang yang bace akan cakap subcont aku ni degil gak rupenye. tapi dia ade mood. time baik dia baik sgt. time dia tengah tensi tu yang tak boleh skit tu..

last2 dia admit dan dit betulkan balik tangga tu.

Friday, April 29, 2011

Konkrit kat tempat salah

Semalam konkrit. benci tul aku bile aku cakap tempat tu jgn konkrit dia gi konkrit. padahal tempat tu tak inspection by JKR lagi. yang bencinye aku gak yang kene gi menjawab dengan bos JKR tempat tu dah konkrit. kalau sub kont aku seniri yang gi menjawab dengan JKR takpe gak. memang aku menjadi mangsa keadaan la untuk bende cam ni.

So hari ni aku tak gi Site. malas. aku nak merajuk lame2 skit. da siap keje besi dia kat tangki air tu nanti baru aku datang site.

The Monk Who Sold His Ferrari

aku ni citer pasal buku je plak ek?

ni buku yang menerangkan pasal seorang peguam yang pengsan dalam mahkamah. peguam hebat ni. tapi lepas dia pengsan dia gi himalaya nak tenangkan diri. tinggalkan kes paling besar dia penah hadapi. sebelum dia bertolak ke himalaya dia jual semua harta dia di amerika termasuk la kereta ferrari dia.

lepas balik dari himalaya dia jadi muda balik. muka pun bersinar-sinar dan ceria sgt. so sorang anak buah dia (si penulis la) tanye balik kat bekas peguam ni camne dia jadi ceria camtu. rupenye dia ade jumpe dengan monk dekat himalaya tu yang ajar dia tentang erti kehidupan yang bahagia.

so bace la ape ilmu yang dia dapat kat sane.

Tuesday, April 26, 2011

The power of less

Buku ni aku bace laju2 je. sebab core buku dia, dia bagitau dengan sungguh jelas.

1)Set goal yang penting dan korang suke
2)kemudian set limit pada korang

dalam buku tu kate gol kene satu, projek biar 3, aktiviti tumpukan biar 3 je. kalau ade orang suruh kite buat kerja lebih, kene berani cakap no. dan bagitau yang kite dalam kerja yang lebih penting.

takyah buat temu janji. sebab temu janji buatkan kite terkejar2 buat kerja. ckap kat orang tu kol last minit untuk buat temu janji. kalau boleh katakan boleh kalau tak boleh kate tak boleh.

kemudian kalau buat kerja kene fokus. jangan ada yang ganggu. internet, telefon semua tutup.

kemudian cube selami kerja tu sampai ke tahap flow. di mana kite tak sedar sekeliling kita kite. kite tengah buat kerja dengan penuh khusyuk.

Wednesday, April 20, 2011

Ya Allah, slow n steady plzz

Ya Allah, hamba Mu yang ni memang tengah belajar banyak benda dalam pembinaan. Aku thanks a lot padaMu. Namun janganlah Kau naikkan diriku terlalu cepat. Kerana aku masih muda dan mentah. Kementahanku ini tidak cukup lagi untuk naik dan berjaya. Kang tak pasal2 gedebuk aku jatuh ke bawah kang, aku gak susah, aku pun takut~~~. Aku tidak mampu menanggungnya kang. Aku juga takut menimbulkan cemburu dan iri hati ramai pihak kalau naik cepat2 ni. Lagi satu, gelojoh kan tak bagus. Engkau kan tau ape yang Kau dah rancang untuk aku. Aku mintak, bagilah aku sebanyak ilmu yang boleh. Sebanyak nikmat yang halal yang boleh. Sebanyak rezeki yang halal yang boleh. Namun jangan tanggungjawab yang terlalu banyak. Aku takut nanti aku jugak rugi tak dapat jumpe Kau sebab aku menyelewengkan tanggungjawab aku. Tolong.. kan Kau Maha Pemurah dan Maha Penyayang. :-)

Tuesday, April 19, 2011

Mitch Albom punye pasal

aku beli la buku mitch albom satu. buat aku ngntuk je pagi ni. kepada peminat novel english, beli novel mitch albom wei. korang JANGAN beli novel mitch albom, mesti korang tersenyum sorang2, gelak sorang2, dan menangis sorang2. dan yang paling teruk, kalau korang bace malam, korang tak tido sampai kul 2. sebab tangan korang terselak muke surat secara tetibe..

Sunday, April 17, 2011

Memotivasi Diri

Semangat semasa kerja memang penting. Dalam kes aku di Tapak Pembinaan, pekerja tanpa semangat pekerja akan buat kerja lambat2. dia tidak cuba impress bos dia.

berbeza dengan pekerja yang penuh semangat, kerja-kerja mereka jadi laju.

bagi pekerja2 buruh, duit adalah sumber semangat mereka. Namun berbeza dengan aku, aku bersemangat bila ada benda baru aku kene belajar. Duit gaji dan OT aku penting juga, tetapi sebagai hadiah sahaja dari ape yang aku semangat nak buat. So bos2 di luar sana, kalau nak aku kerja dengan penuh semangat, bagi aku ilmu baru setiap hari untuk aku belajar. :-)

ketika ini aku sedang bersemangat kerja. namun aku sendiri tidak tahu semangat kerja itu datangnye dari mana. tetibe je ade. mula2 aku start kerja kat sini aku memang bersemangat sebab aku nak tahu banyak perkara tentang pembinaan. namun sekarang aku sudah banyak tahu, tapi aku tetap bersemangat. I love my job. atau mungkin aku ni workaholic.

aku pernah tidak bersemangat, pada ketika itu sub kont aku tidak bersemangat di tapak bina atas hal2 tertentu. kemudian aku lihat di pejabat memang la kurang semangat di sana dari awal lagi. bagai ada hembusan angin di pejabat aku yang membisikkan untuk rehat2 dan kerja rileks2 sahaja.

Masih sampai sekarang aku mencari mana datangnye sumber semangat aku setelah orang lain mula tidak bersemangat dengan. aku kene maju ke depan. ini projek pertama aku. reputasi aku bersama projek ini. jadi aku kene pandai memotivasikan diri untuk terus bersemangat. dan aku kene bersemangat supaya orang lain turut serta ikut bersemangat.

Saturday, April 16, 2011

Kene Marah Ngan Sub Kont.

bukan kene marah teruk2 la. tapi dia tinggikan suara masa kat kedai makan. memang bukan tempat yang sesuai kene tinggikan suara. tapi aku tau dia macam mane so aku kool je la.

Ceritanya bermula camni. dia dah janji sama dato (bos beso aku) yang dia akan siapkan bahagian dewan projek aku dalam minggu depan. So dato aku dah happy. tapi bile aku rujuk roof truss punye drawing, baru aku perasan yang sebenarnye dia kene buat satu lagi beams kat kawasan dewan tu yang untuk tanggung roof truss.

So dia pun cakap dia dah memungkiri janji untuk siapkan dewan tu dalam masa 5 hari seperti yang dijanjikan.

So aku ade dua cara. be honest dengan dato dengan apa yang terjadi dengan put all the blame on me, dengan menyatakan aku tak perasan yang ada satu beams jadi dua lapis. atau buat tak tau je, cakap je ngn dato dewan tu dah siap cuma tunggu roof truss je lagi utk letak connection dia pada beams lapisan kedua tersebut. So all the blame akan pergi pada roof truss punye orang.

Dalam Pembinaan memang ada banyak orang yang terlibat. stakat ni aku suka put the blame on me. but i need supportive boss to do that. in this case, sometimes aku kene balun dengan pengakuan yang aku buat pada bos aku. so aku terpaksa rela untuk put blame on others.

Tangga

Dekat projek aku ni kene ade tempat yang tangga tidak ada landing beams. So agak susah juga bile perunding aku kene pikirkan yang tangga takde landing beams. jadi aku pun google dan baca beberapa buku tentang ni. sebab sifu aku kat JKR ade kate memang wujud tangga takde landing beams ni.

Last2 aku jumpe satu buku. memang ade. namanye Free Standing Stair atau Scissor Stair. Segala Rumus yang berkaitan dengan tangga ni ada dalam buku tu. buku tu namanya

Reinforced Concrete Designers Handbook 10th Edition By Reynolds & Steedman pada muka surat 399.

cuma perkara ini mungkin memeningkan perunding aku kalau mereka tak pernah buat. so.. aku mungkin boleh intro je la buku ni kat mereka.

Sunday, April 10, 2011

Ape akan jadi kalau kiub test fail

orang akan kata kene pecah balik la komponen yang defect kemudian bina balik. kalau tiang yang fail la tiang tu dipecahkan. masa ni masa akan tertangguh, kos akan meningkat, semangat akan jatuh.

tensen kot, tapi sebenarnye bukan begitu, bukan semudah itu perunding atau JKR nak bagi arahan suruh pecah balik. mereka akan kaji balik struktur bangunan itu masih stabil atau tidak dengan kekurangan nilai kiub test ini. sekiranya tidak stabil, mereka akan buat nondestructive test untuk bangunan itu. kemudian derang coring balik komponen yang defect tu. kalau fail jugak baru la pecahkan.

Saturday, April 9, 2011

drawing

bende paling penting dalam pembinaan, pentingnye macam kalau masuk hutan jungle tracking macam peta dan kompas la. so dalam pembinaan mestila drawing. lukisan dalam pembinaan ni ada tiga jenis je. satunye drawing arkitek. yang ni nak terangkan kat mane letaknye pintu, tingkap dinding dan macam2 lagi la.

selepas drawing arkitek dak keluar, dibuat oleh arkitek, baru lah engineer boleh buat kerja. engineer akan produce pulak drawing struktur oleh civil engineer, dan drawing Mechanical & Electrical oleh Electrical Engineer. kalau dalam versi amerika (tak silap aku la) M&E ni dipanggil building services drawing.

di tapak pembinaan, yang menjadi masalah atau cabaran paling besar adalah drawing2 ni kadangkala tak tetap. sering berubah. sebab bermula dari arkitek yang mengubah drawing. kenape dia nak ubah. sebab client suh ubah. nape kene ikut cakap klient? sebab klient bagi duit, sebab client always ryte.

so, engineer kene follow arkitek ni. kalau dia tukar engineer pun kene tukar. kat site plak kene la hack kalau perlu hack. paling minor rugi la kong si kong. patut buat kerja sekali kene la buat sekali lagi. Adui mak.

lagi satu masalah ada konflik antara arkitek dan engineer2. orang ni nak yang ni orang tu nak yang tu. tensen2. sape2 tolong bgaitau aku camne nak bagi cepat bende2 nih. aku nak cepat ni.

Thursday, April 7, 2011

3M

Hari ni aku nak cerita pasal 3M. Teori ni subcontractor aku yang explain. Untuk melajukan kerja-keja di tapak kene ade 3M iaitu

manhour
money
material

manhour adalah pekerja. kalau ade duit pun tapi pekerja takde nak buat ape. hantar la material sebanyak mane pun tapi takde orang nak kerjakan jadi useless jugak. jadi manhour kene optimum. bukan ramai, tapi optimum. semua orang bekerja dengan tekun dan tiada orang pun di site yang tak tahu ape dia nak buat hari tu.

money ni takyah explain pun takpe. takde duit camne nak buat kerja kan. memang ade kontraktor yang tidak ada duit tapi kerja2 derang jalan jugak. memang betul, tidak dinafikan. namun kerja mereka jadi sedikit lambat. ini kerana duit menaikkan semangat pekerja juga.

material. termasuk la batu bata ke, besi ke, papan, scaffolding. benda ini mesti ada di site untuk memastikan setiap orang yang bekerja ada benda nak dikerjakan. penting jugak ni. walau pekerja ramai, duit banyak tapi material takde, pekerja jadi useless gak.

bagi orang yang sudah lama dalam bidang pembinaan ni, mereka selalunya lack bahagian kewangan. namun material mereka boleh berhutang dengan supplier, pekerja mereka tetap setia sebab makan minum dan tempat tinggal derang ditanggung. jadi mereka tetap terus bekerja walaupun gaji takde.

bagi yang baru masuk bidang pembinaan, pastikan kewangan anda kukuh sebab anda baru nak bina hubungan dengan supplier2. mereka tidak mudah percaya dengan new player. pastikan duit anda mencukupi dan berjimat cermat setelah dapat advance payment dan claim. sebab selalunye supplier akan akan mintak cash money dari new player.

Sunday, April 3, 2011

Cuba menulis balik

Sebenarnye ape aku nak tulis di sini adalah segala pengalaman aku di Site pakej A TLDM.. tapi terlalu banyak rahsia yang aku perlu simpan untuk menjaga hati ramai orang menyebabkan aku tinggal lama blog aku nih..

Pembinaan adalah bagi aku satu tempat yang menyeronokkan. Mungkin sudah ditanam dari kecil oleh ayah aku tentang keseronokan membina. Dulu kalau time berenang tepi laut Kampung Bharu (kampung aku la), Aku mesti akan bina istana pasir. Tapi sekarang pantai di kampung aku dah banyak terhakis. sedih...

By the way, ada satu teori di sini aku nak ketengahkan.. aku namakan segitiga produk. Setiap bucu segitiga ada kos (duit la), kecepatan, dan kekemasan. selalunye kalau kemas dan cepat.. mesti kos mahal. kalau kos murah, salah satu mesti kantoi samaada kecepatan atau kekemasan.. begitu juga kalau nak cepat.. tapi murah.. kekemasan mesti kantoi.

Itu yang terjadi di kebanyakan tapak bina. apa yang boleh kite buat adalah kawal sehabis boleh. kawalan yang paling cantik adalah benda yang dikawal oleh semua orang yang berada di tapak. termasuk la kong si kong.

Malangnye.. kong si kong suke buat kerja lambat supaya duit mereka jadi lebih banyak. mereka gaji hari.

Pada kite pula masa yang cepat boleh menjimatkan wang juga.. tapi kekemasan perlu dijaga la.. duit pula akan melambung tinggi dalam masa yang singkat. sebab kite dah compress semua kerja dalam masa yang singkat. namun dalam jangka masa yang panjang.. kita sudah jimat duit pekerja.. dan masa rehat kite dipanjangkan. masa penyerahan pada klien juga jadi tidak suntuk...