Wednesday, December 28, 2011

hampir habis

kerja makin habis.. sikit2 je lagi..
tapi maklum la.. yang sikit2 ni nanti yang tensionnye..
aku masih terpikir..
nak teruskan ke nak berenti..
nak teruskan sampai bile abisnye?
nak berenti kang aku tak dapat la nak finishkan hingga hand over..
tgk la camne.. terserah pada petanda-Nya..

Saturday, December 24, 2011

25th December 2011

hari ni krismas..
sebenarnye hari ni famili aku merancang kenduri kat umah ni..
kenduri kat kg baru..
tapi tak jadi atas sebab-sebab yg tak boleh dielakkan..
InsyaAllah ia hanya ditunda ke tahun lain..
brape tahun lagi aku tak tau..
dan aku tak pasti..
aku berserah pada Maha Penyusun, Yang Maha Perancang...

moga Allah bagi kekuatan iman dan islam pada kami sekalian..
amin..

Tuesday, December 20, 2011

bilik AHU

bilik AHU tak boleh pasang syiling tau.. kalau terpaksa pasang pun kene pasang yang kuat punye.. yang ade beam.. buh papan plywood.. baru finishkan dengan syiling.. kalau tak terbang woo.. kene hembus ngn AHU tu..

Sunday, December 18, 2011

meja..


lepas ni senang la aku nk jd interior designer kalau diperlukan..

Saturday, December 17, 2011

Orang Duk site

Duk site memang challenging.. best gak bg aku.. cuma satu je aku pinta.. tolong la jgn salahkan aku kat site bile keje tu patut org opis yg buat.. lepas tu tolong la paham.. bukan senang nk control org kat site nih.. ade je bende yg dah dipesan.. bende yg dah disuruh.. tak dibuat sampai sudah.. dan duit kene laju.. claim kalau org site buat kene la bayar cepat.. kalau tak hampeh la jadinye..

tips kali ni adalah kertas, gam salotip, dengan pen marker..

tiga bende ni kene ade kat site dan kene dipengang oleh seorang orang site sentiasa.. sebab pesan mulut tak boleh sebenarnye kat site.. memang tak laku memang tak efektif.. so lebih baik ambil sekeping kertas.. tampal kat dinding ke.. pintu ke.. pesanan atau kesilapan yg berlaku yang perlu diperbaiki.. malah bende yg tertinggal pun..

contohnye.. "di sini akan dipasang wallpaper.. tak perlu di cat".. "di sini akan dipasang akustik wall, tak perlu dicat,socket elektrik, suis, dan sign keluar perlu dipasang selepas pemasangan akustik wall".. "cat basah.. jangan pegang".. "bendul di sini salah dibuat, tolong rujuk lukisan kembali"

macam ni lebih efektif.. setakat pengalaman aku.. bende yg ditampal di dinding ini tidak akan dibuang orang kalau ada tempat tanda tangan dan letter head...

cuma kelemahan di sini.. kalau ada lawatan oleh client... kantoi la setiap bende yang berlaku dan kesalahan di site.. so.. orang kat site kene pandai2 la nk sorok bende yang ada kesalahan kat site..

Saturday, December 10, 2011

Building Services Drawing

dalam satu2 projek.. building services drawing atau M&E drawing ni penting untuk tau kedudukan lampu, plug, suis.. aircond.. laluan trunking.. laluan pipe bersih.. laluan paip kotor.. laluan paip bomba.. dan laluan ducting aircond..

semua ni kene kaji oleh Project Manager.. untuk memastikan takde masalah kemudian nanti.. sebab susah bile dah buat rupenye ade masalah..

antara masalah yg aku hadapi..

1-paip air kene ade pada bilik AHU..
2-floor trap kene ade di bilik AHU..
3-aircond split unit, suis, ngn plug kene letak lepas pasang akustik wall atau wood wall..
4-floor trap kene ade kat bilik tangki air.. takut tangki air bocor..
5-kat tempat berair kene ade drop at least 50mm, tapi kat tandas OKU kene buat slope..
6-kawasan luas kene pastikan air tidak bertakung..
7-rancang ducting aircond dengan betul dan providekan tempat nak gantung ducting pada roof trusses dengan betul.
8-paip air kene ade kat umah sampah..nk basuh..
9-aturan keje kene betul.. beams-susun bata-letak bumbung atau lantai-buh conduit-plaster dinding-finishing lantai-letak pintu-cat-syiling-letak ironmangeries-letak electrik fitting ngn aircond-cuci-kunci..

Wednesday, December 7, 2011

Shop Drawing

Shop Drawing adalah drawing yg dilukis oleh contractor atau supplier untuk mengetengahkan produk mereka.

Shop Drawing Terdiri dari coordination drawing jugak..

Sebenarnye problem paling teruk untuk projek ni adalah ketiadaan shop drawing.. memang la takde dalam specification dan BQ.. tapi ini dapat membantu projek jalan lebih smooth..

kemudian tiada pengira luas kawasan yang cekap.. membuatkan ade banyak barang terlebih beli dan ada yang terkurang beli.. ade yang tertinggal tak beli.. dan ada yang tersilap beli..

BQ adalah segalanya.. kene rujuk BQ berbanding Lukisan sebab kat BQ yang kite sain setuju..

Requirement kene bace.. kemudian kene tau bende yang wajib buat atas satu2 kerja..

Urutan kerja amat penting untuk menjaga dari belakunya sebarang kerosakan barang2 arkitek.. seperti jubin.. karpet.. dinding akustik.. urutan ini hendaklah dijaga elok2 oleh person in charge di tapak..

Pelantikan dan contract terhadap sub contractor hendaklah specifik dan dijaga dengan betul.. supaya tidak tertipu kemudian nanti.. pelarasan harga kena jga juga..

Ducting AHU kene bijak aturkan kedudukan dia.. sebab ini antara bende2 besar yang perlukan koordinasi syiling.. struktur.. trunking.. paip air..

sebarang kerja2 konkrit dan kerja2 jalan hendaklah dibuat selepas kerja2 M&E siap.. itulah gunanya koordinasi drawing atau Shop drawing..

kerja2 jalan pula kene bijak menentukan ketinggian jalan.. kecondongan supaya air tidak bertakung.. perlu jelas ditonjolkan dalam Shop Drawing..

Shop Drawing perlu dirujuk di arkitek.. terutama di detail drawing arkitek.. suapaya tidak bercanggah kemudian nanti.. tiap2 bilik, perlu ada shop drawing.. lebih detail lebih baik..

Monday, December 5, 2011

sikit2 di hati

di hati ini dah ada sikit2..
namun aku tidak pasti apa..
apakah ini cuma tampalan..
tampalan pada kecederaan jiwa yg dulu..
atau memang benar cinta sudah membaiki hati..
membaiki hati merasakan rindu..
merasakan rindu mahu ketemu..

ya Tuhanku.
Kau lebih tahu..
kalau ini cinta murni.. perkuatkanlah..
kalau ini cuma tampalan.. maka jauhkanlah kami..
ketemukan kami dengan cinta sejadi..
cinta yang mendekatkan kami padaMU..

Saturday, December 3, 2011

Grenade- aku (c0ver)

video

ni lagu 1st aku blajar main gitar..
suara aku ade lari2 skit.. harap dimaafkan..
chord pun yg senang2 je aku bantai..

aku nak berpolitik skit..

ni mungkin isu lapok.. tapi yg ni paling aku risau..
pada orang pas.. terutama Tuan Guru Nik Aziz..
Tolong la jgn bagi org bukan islam guna nama Allah..
sebab aku takut nanti anak2 cucu2 aku semayang kat gereja..
sebab paderi sane cakap "takpe, same je.. sembah Allah gak"
kalau aku ade mase tu mungkin aku boleh halang mereka dengan tangan dan kaki aku..
tapi kalau aku dah mati camne??

kene lak semayang kat gereja dapat duit..
semayang kat masjid kene bagi duit..
kan ke payah aku nak didik anak cucu aku nanti..

sesungguhnya mereka tidak boleh menggunakan nama Allah..
kerana mereka mensyirikkan Dia dengan kepercayaan trinity mereka..
Allah Maha Esa.. tiada 3 dalam satu atau satu dalam tiga..
Allah tidak beranak dan tidak diberanakkan..
dan Allah tidak menyerupai sesiapa mahupun apa2..

ini bukan membangkang pape..
ini rayuan dari aku..
kalau nak buat hudud buatlah..
lagi bagus negara ini berhudud pun..
namun penggunaan nama Allah pada agama lain..
tolonglah.. aku merayu.. tolong jgn beri pada agama lain..
berkecamuk agama kat Malaysia nanti..

Thursday, December 1, 2011

adoii

tak brape sihat gigi nih..
cepat la sihatt..
aku nk sihat..
sihat2..

:-)